Over ons

't Mosterdzaadje in Wijdenes is opgericht in 1861 en daarmee de oudste toneelvereniging van West-Friesland. Na enig speurwerk is gebleken dat 't Mosterdzaadje zelfs de op één na oudste toneelvereniging is van Nederland! Ons repertoire bestaat uit komedies, tragi-komedies, kluchten en thrillers. Zowel in het voorjaar (april) als najaar (november) worden twee of drie voorstellingen gegeven.

Wat het aantal spelers betreft: de vereniging beschikt momenteel over zo'n 20 mannen en vrouwen tussen de 20 en 66 jaar oud, daarbij terzijde gestaan door een geweldige crew. Zij verzorgen de verlichting, het geluid, het decor, de rekwisieten, de grime en de kleding. De regie wordt bij toerbeurt verzorgd door een van de leden. Alle repetities en gespeelde stukken worden opgevoerd in theater 'De Wiekslag', Molenweg 25, Wijdenes.

Onze visie

Onze visie

’t Mosterdzaadje wil voor het publiek een vermakelijke avond brengen, waarbij kwaliteit een lichte voorkeur verdient boven kwantiteit. Daarnaast willen wij dat er op een prettige manier wordt samengewerkt, daarom is er ruimte om elkaar opbouwende feedback te geven. Er is geen ‘lat’ waaraan het spel minimaal moet voldoen: door een positieve inzet en samenwerking moet een continu leerproces ontstaan.

Aangezien toneelspel ‘eng’ is en persoonlijke of ongemakkelijke gevoelens en gedachten kan losmaken, is de cultuur binnen de vereniging open en vrij. Als een privé-aangelegenheid van een lid invloed heeft op het spel of op de groep, dan kan dit met de regisseur, de voorzitter of met elkaar worden besproken.

Er wordt per uitvoering gezocht naar een juiste mix tussen nieuw talent en ervaren spelers, zodat de vereniging jong (van geest) blijft, maar ook kennis, rust en vertrouwen van ervaren spelers wordt benut.

De ene keer wordt gezocht naar een stuk met brede bezetting: zoveel mogelijk spelers zijn dan actief. Een andere keer wordt gezocht naar een kwalitatief aantrekkelijker stuk: een uitdaging (met bijvoorbeeld slechts enkele rollen).

Een stuk zal niet enkel worden gekozen omwille van de bezetting, de inhoud van het stuk is in grote(re) mate bepalend.

Publicaties

 

2016: Roelof van Wienesse: Het échte verhaal, achter de waarheid!

Hoi, mijn naam is Roelof van Wienesse.

Op 16 en 17 april 2016 is er een speelfilm uitgebracht over mijn leven.
Deze film werd gemaakt door toneelvereniging ’t Mosterdzaadje in samenwerking met fanfarekorps Ons Genoegen, beide uit Wijdenes.

Ik kom uit het Scandinavische land en ik ben een varende Noorman: een ‘Viking’. Ik stam uit ongeveer 800 na Christus.
Tijdens één van mijn tochten ben ik toen aangekomen in een gehucht in West Friesland. Aldaar heb ik een verbond gesloten met de lokale bevolking, iets wat niet gemakkelijk was met deze stugge ‘West-friezen’, want na mij is dit alleen Floris V nog gelukt. Ik heb in de buurt van dit gehucht een kasteel gebouwd, later heeft Floris V op de fundering hiervan een dwangburcht gebouwd. Helaas is van deze bouw nooit iets teruggevonden, dus helemaal zeker is het niet. Het gehucht is men ‘Wienesse’ gaan noemen en door de jaren heen is dit onder andere via de namen ‘Widenes’ en ‘Wijnes’ gevormd tot het huidige Wijdenes. De basisschool in Wijdenes heet nog altijd ‘Roelof van Wienesse’.

In de zomer van 2014 is het idee voor een film ontstaan: fanfarekorps Ons Genoegen was op zoek naar een thema voor hun jaarlijkse dorpsfeest ‘De Minikermis’. Zij hebben het bestuur van toneelvereniging ’t Mosterdzaadje benaderd of zij de uitvoering van het thema ‘film’ op zich wilden nemen.

De mensen van de toneelvereniging hebben contact gezocht met filmclub ‘Streekbeeld’ uit Stede Broec, zij maakten de opnames en ‘editten’ de beelden onder leiding van regisseur Alwin Ham. Daarnaast werd het project ondersteund door regisseuse Vivian Pieters, zij is bekend van onder meer Goede tijden, Slechte tijden, Bureau Kruislaan en Unit 13. Er zijn audities geweest voor mijn rol en de acteur werd gekozen.

Zoals gezegd verscheen de film op 16 en 17 april 2016, deze werd vertoond tijdens de ‘De minikermis’ in de feest-hal van bollenkweker Beerepoot aan de Kerkbuurt in Wijdenes. Meer dan 500 bezoekers genoten van mijn avonturen. Daarnaast is er van de film een DVD uitgekomen, waarop de film is te zien met daarbij beelden van de Live registratie van het ‘Film-Concert’. Er zijn nog DVD’s beschikbaar, informeer even bij het bestuur van ’t Mosterdzaadje als je interesse hebt.


De trailer van de film.